söndag 4 november 2012

1934 Vinho do Porto

Mogna viner är bland det roligaste jag vet att få prova. När min goda vän Svempa ringer och frågar ifall jag vill prova en gammal port, är jag inte den som tackar nej. Hela kvällen blev helt fantastisk med flera väldigt bra viner, gemensamt lagad mat och nya vänner.

Vi var lite oroliga att dra korken ur flaska på denna 78-åring, men det gick skrämmande lätt. För lätt? Korken visar sig vara nästan helt svart av vinet. Vi häller upp på karaff och slår nästan direkt upp i glasen.

Jo då, det här lever fortfarande. Doft och smak är super läckert. Full med mognad men med vigör kvar att klara flera år till. Torkade dadlar, valnötter, gula sultan russin, läder, mogna biggaråer, mjölkchoklad russin/mandel
och bränt socker. Långt, långt avslut. Syran är god och sötman har rundats av.

Wow så gott och häftigt vin. Åldern ger en extra dos med respekt över upplevelsen. Någon information om producent går inte att få tag på genom etiketten. Mina Vintage 1997 lär jag väl få dricka vid min 80-års dag.

Tack Svempa för en kväll med klass.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Trevligt med (blogg)livstecken!

Herren sa...

Han sitter på en riktig skatt av gamla portugiser den gode Svempa. Låter som en riktigt trevlig kväll!