tisdag 20 september 2011

2007 Il Bosco Syrah

Efter några dagars strid mot en förkylning, behövdes en belöning. Det här vinet släpptes den 14 feb i år och var tänkt att få ligga på rygg ett antal år innan den skulle få sätta livet till. Ibland tar nyfikenheten över helt enkelt.

Cortona, platsen för D'Alessandro familjs vingård, var en bulk vinregionen på 1980-talet när Massimo D'Alessandro bestämde han ville göra allvarliga viner. Massimo har erkänt att klimat och jordar var annorlunda här än andra områden i Toscana och planterade en 12 hektar stor vingård med en rad olika druvsorter och kloner. Resultaten av denna forskning pekade på Syrah. Egenskaperna hos terrängen, torra somrar, och höga temperaturer har skapat en Syrah av distinkt kvalitet och karaktär. 90% av gården är planterad med  Syrah, som producerar två viner - Il Bosco och Cortona Syrah. Il Bosco är ett vin gjort på de bästa druvorna från de äldsta stockarna, som ger små skördar och vinet får ligga 12 månader på nya ekfat. Luca Currado, vinmakare på Vietti inte en helt okänd producent av Barolo, är ansvarig för vinframställning. Han får hjälp av Christine Vernay, en berömd vinmakare från Rhône-dalen i Frankrike. D'Alessandro viner tillverkas av hållbara jordbruksmetoder.
Druvorna till Il Bosco skördas för hand ur egendomens bästa vingårdar. De ligger på ca 300 meters höjd över havet, är kraftigt sluttande och är planterade med tre utvalda kloner av Syrah. Vinet jäses och maccereras på koniskt formade fat under da 20 dagar. Därefter pumpas vinet över på barriquer, ca en tredjedel nya och resterande gamla, där malolaktisk jäsning genomförs och vinet lagras sedan i samma fat mellan 18 - 20 månader på jästfällningen. Batonnage genomförs inledningsvis.
94 poäng i Robert Parkers Wine Advocate.

Extremt mörk i doften, eller som G.V. skulle sagt; it´s dark, dark, dark. Blandningen av mörka körsbär och en hel hög med choklad, toppat med lite örter, för mina tankar åt starkvinshållet. I munnen får jag en tydlig starkvinston som påminner om Amarone. Här finns dom svartaste körsbärna jag någonsin smakat. Hittar även en del mörka plommon, fat och lite valnötter. Stilen är eldig, varm och mycket fruktig. Det här är ett monster! Eftersmaken är lång och eldig.

Det här var inte lätt att dricka. Dag 2 är stilen densamma, men dag 3 har eldigheten försvunnit lite och det har lyckats blivit lite slankare i stilen. Nej det här var inget för mig. För er som älskar massiva viner är det här säkert en fullträff. Intressant och höra från någon som provat en mogen variant. Jag är inte helt säker på om den skulle bli så mycket bättre, starkvinsstilen kanske bara skulle vara ännu tydligare.


SB : 90108
Pris : 299:-

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Hugaligen, vad ruskigt. För många poäng i vinet, då blir det lätt problem ;-)

Luca Currados Perbacco låter 100 gånger godare och är 100 kronor billigare. Provat den?

Micke sa...

Ja jag tror du har rätt i det här fallet. Har du själv provat Il Bosco?
´Nej, men Prebacco väcker min nyfikenhet. Kan vara värt ett försök. Det kan nog inte vara värre än ovannämda.
Nu låter jag väldigt neggo, men det finns säkert både tid och plats, och förstås människor, när Il Bosco gör sig rättvist.
VH

Ezra sa...

De blir inte bättre enligt mig. Inte min typ av vin heller. Testade 2003 i december.
http://korkdragaren.blogspot.com/2010/12/il-bosco-2003.html

Micke sa...

Ezra - tack för bekräftelsen. Det verkar vara den stilen vinet har haft och fortfarande har.Det blir inga mer köp för mig heller.
VH