söndag 11 september 2011

2010 Occhipinti SP68 Bianco

För några veckor sedan provade jag Occhipinti SP68´s röda Nero d´Avola e Frappato, läs om det här. Med den leveransen från Herren så fanns även hennes vita med. I kommentarstråden på förra inlägget så nämde Herren att detta var den första årgången av ennes vita, och att druvsorterna ska vara Albanello och Muscato di Alessandria.

Redan första sniffen är synnerligen läcker. Massor med ananas, passionsfrukt, konserverade päron och gula äpplen. Vilken härlig näsa. Sen finns det en udda/personlig doft som jag inte kan sätta fingret, det närmsta jag kan beskriva det som är sur disktrasa. Då menar jag inte något negativt, utan det är bara annorlunda. Mmmm....ett riktigt sniffarvin. I munnen återkommer framför allt päronen och ananasen. Visst finns här också de tilltalande passionsfruktssmakerna. Den exotiska fruktsalladen jämnas ut av tydliga drag av vit grapefrukt och massor av mineraler.

Jag är förälskad i det här vinet. Jag gillar det t.o.m. bättre än det röda. Synd att jag bara hade en flaska av denna lilla pärla. Tack T för smakprovet.

5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Det låter riktigt intressant. Hur var färgen ? Vet du hur det förhåller sig med skalkontakt ?

Micke sa...

Ingvar, färgen var vackert gyllengul. Jag har inga uppgiter om skalkontakt eller andra tekniska fakta. Men jag välkomnar alla som vet att fylla på med fakta här.
VH

Italienska viner sa...

15 dagars skalmaceration har jag sett nämnas om 2009:an. Varierar säkerligen från år till år.

http://www.vintrospective.com/uncategorized/two-wines-from-arianna-occhipinti-sicilia-bianco-2009-nero-d%E2%80%99avola-e-frappato-2009/

Låter spännande!

/Patrik

Micke sa...

Tack Patrik för givande fakta :-D

Ingvar Johansson sa...

Tack Patrik ! Beställning är skickad och bekräftad. Fick sista röda 09:orna. Nya årgången precis inkommen. Blir nog till att testa den också.