fredag 17 juni 2011

Hevré Tucki hos Munskänkarna Södertälje

I onsdags hade vi den stora glädjen att få besök av Hevré Tucki från La Chablisienne. Med sin franska brytning i det engelska språket och sitt sydeuropeiska kroppsspråk talade han med stor passion och inlevelse om området Chablis och i synnerhet kooperativet La Chablisienne. Att han älskade sin jord kunde inte undgå någon. Hevré har t.o.m. burit med sig en stycke sten från någon av deras vingårdar. Om det var för att ge oss en koppling till hans passion eller om det var för att han alltid vill kunna drömma sig hem föräljer inte historien. Vi fick prova ett brett spektra av deras viner, från enklaste instegsvinet till elegantaste Grand Cru. Då La Chablisienne är lite försiktiga med ek och använder endast 2-5 år gamla fat, kändes vinerna fräscha och visade tydlig mineralitet. Ett av vinerna hade en viss ålder på sig och visade upp en helt annan sida, och som Hevré förklarade så tyckte han att unga Chablier hade en större druvarom och mer mogna hade mer av terroir i sig. Då terrioren tar lite tid på sig att växa fram i vinet.
Om vi inte hade satt en deadline för herr Henré, så hade han med all säkerhet fortfarande stått kvar och förklarat sin kärlek till jorden och dess terroir.
Här kommer de nakna anteckningarna utan krussduller:
2009 Petit Chablis, 109:-, 5585

En enkel och fräsch Chablis som ändå ger en hint om viss mineralitet, eller som Hevré sa; Det sanna sättet att prova en Petit Chablis är att inte tänka för mycket.


2007 Cuvée LC La Sereine, 149:-, 85501

Fruktig doft, smör, popcorn, päron, lite mineraler, grå päron, lätt eldig, sten, vått ylle i slutet.


2006 Les Vénérables Vielles Vignes, 179:-, 84596

Champinjoner, stjärnfrukt, dammig grusväg, mineraler, lätt rökig, mer kraft i smaken, våta stenar, härlig balans och finess, rätt långt avslut.2008 Chablis 1er Cru La Singulière, 159:-, 6237

Fruktig doft med en del mineraler, stenkross och lite metall. Sol fruktig smak, sten, terroir och druvig.


2008 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre, 219:- 85528

Härlig mineralitet i doften, stenfrukter, en läcker balans och finess i smaken, tydliga mineraler, härlig syra och ett långt avslut.

2002 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre, 199:-, släpps i augusti.

Oxiderad doft med hasselnötter, våta stenar, smör, vått ylle, fishsauce(klockren beskrivning av VPK2881), långt avslut, kul provningsvin.

2004 Chablis 1er Cru Vaulorent, 199:-, 90344

Dammig grusväg, stenkross, mineraler, fräsch, elegant, balans och finess, något enkel.


2007 Chablis Grand Cru Grenouille, 399:-, 87966

Floral doft med läcker mineralitet, skör, finess, balans, som en finstämd fiol, svårt att plocka ut nyanser i dess finess. Avslutet växer efterhand i styrka och hänger kvar länge.


Tack för en oförglömlig provning, Hevré Tucki och Christian från Vinunic.

Inga kommentarer: