torsdag 27 maj 2010

2001 Château Bouscassé



Min vän Patrik har en ansenlig samling av Bouscassé och Montus. Det ska bli väldigt intressant att få möjligheten att följa dessa viners utveckling. Utvecklas dessa viner med behag eller faller frukten och lämnar kvar ett strävt och uttorkat vin?. Den här gången är det bas-bouscassén som hälls upp blint i mitt glas.


Doften är otroligt häftig. Tydligare toner mot det animaliska var det längesen jag kände. Det animaliska lutar nästan åt rått blod. Som en slaktbänk hos ett charkuteri. För charken finns här också, högar av korv i all mörk frukt.

I munnen upplevs vinet varmt och bär fortfarande på tuffa tanniner som lämnar munnen torr. Frukten är väldigt mörk och har ett lager av vägdamm över sig. Avslutet är långt och tydlig på skalbeska.


Det här är ruskigt gott. Bonnigt och rustigt. Den börjar kännas mogen men klarar säker flera år till. Druvblenden är 50% tannat, 25% cabernet sauvignon och 25% cabernet franc. För 89 spänn 03 måste det anses som ett kap som levererar så här idag. Kan 01 ha varit ett gynnsamt år i Madiran tro? Men trots allt kräver det sin tålmodige ägare. Den här etiketten är bra mycket snyggare än vad dagens flaskor har, tycker jag. Tack Patrik för upplevelsen.



Inga kommentarer: