torsdag 3 september 2009

2001 Château Bernadotte
När Patrik var över på kvällen och vi lagade till lite lammfilé med stekta kantareller och tryffelrisotto, så ville vi ha ett vin som smekte maten och inte tog över maten. Valet föll på Bernadotten som jag köpte som primör -02.
Slottet Bernadotte ligger i Haut-Médoc nära staden Pauillac i Bordeaux. Slottet ägdes tidigare av det svenska paret Gunhild och Kurt Eklund, som genom enträget arbete höjde vingårdens kvalitet. Nuvarande ägare heter Madame Elaine de Lenquesaing från Château Pichon Longieville Comtesse de Lalande. Hennes världsberömda vinmakare garanterar en fortsatt utveckling av vinernas kvalitet. Namnet Bernadotte kommer från germaine Bernadotte som år 1615 gifte sig med Jouandoy du Pouey, vars son Jean behöll moderns familjenamn. Dennes ättling i fjärde generationen är marskalken Jean Baptiste Bernadotte, sedemera kung Karl XIV Johan av Sverige.Vingården ligger på ca 50 hektar, och är planterad med 50% Cabenet Sauvignon, 44% Merlot, 2% Petit Verdot samt 4% Cabernet Franc. Det produceras ungefär 140 000 buteljer av detta vin.

Doften är trevligt mogen med drag av ceder och körsbär. Sen tycker vi oss känna igen mycket undervegetation, såsom multna löv, svamp och blöt höstskog. Väldigt trevlig.
Smaken bär på en skön mognad den med. Vinet känns elegant och läskande om än något lätt på gränsen till vattnig i sin mitt. Syran är fortfarande frisk och god, alkoholen bryter fram ibland i den lätta kroppen. Tonerna går åt ceder, kaffe och körsbär. Den goda eftersmaken följs av en jordgubbssmak.
Vinet är gott. Det var precis det här vi var ute efter ikväll. Skönt att få längta lite efter gamla världens läskande, eleganta och balanserande viner. Det gjorde sig väl till maten och under efterkommande trevliga samtal så slank det ner förvånadsvärt fort.

4 kommentarer:

Mr J sa...

Trevlig läsning om en av de första, i en förhoppningsvis, lång rad av viner från Bordeaux som jag provat. Att den slank ner fort indikerar att vinet var bättre än vad du skriver i texten? Eller med andra ord, borde jag ha köpt fler när det begav sig?

Micke sa...

Hej Mr J
Ledsen för ett sent svar. Det har varit mycket jobb den här veckan.
Visst var den god! Men sen är det väl upp till var och en att känna om 250 spänn motiverar kvaliten. För min del är jag nöjd med att fått prova den ett par gånger.
Har du provat -01:an nyligen?

Mr J sa...

Nope, det var säkert fem år sedan. Däremot provade jag -99:an förra våren. Inköpt på någon av finlandsfärjorna för 165 kronor. Over the hill och i särklass sist på provningen, som för övrigt vanns av Cantemerle -01.

Micke sa...

Det kan vara rätt kul med färjotna då man kan hitta en del äldre årgångar. Kanske inte alltid i sin fräschaste vigör. Köpte en -00:a av Marimar Torres Pinot Noir sist, den var dock på nerförsbacke.

Sköt om dig