måndag 27 juli 2009

2003 Swanson Merlot


Sista flaska av ett tidigare provat vin.
Lite info om producenten hämtat från importörens hemsida:

Swanson Vineyards ett familjeföretag med säte i Oak Ville i Napa Valley. De grundades 1985 av W. Clarke Swanson, Jr. och gör viner som förhöjer och förgyller varje tillfälle. Vinerna är sammetslika, läckra med en särpräglad stil. De har två vingårdar. Den ena om 140 acres ligger i dalgången i Oakville, där har de dessutom 100 acre vid Oakville Cross Road mellan Opus One och Silver Oak den andra 40 acres väster om Hwy 29 mellan Dominus och Martha's Vineyard.Deras vinmakare Chris Phelps har en vinmakar examen från Davis University of California. Han har efter det fått träning av Christian Moueix hos Château Pétrus. Chris har i sitt arbete tagit med sig influenser både från Kalifornien och Europa. Han har innan han kom till Swanson Vineyards 2003 jobbat i 12 år på Dominus Estate och 7 år på Caymus Vineyards.Swanson Vineyards producerar totalt 27 000 lådor vin per år.
Doften är övertydlig på fat. The oak-monster is here som Gary skulle ha sagt. Men det är inte lika påtaligt som tidigare. Nu är det mycket tilltalande. Doften är mycket fruktig och sjunger plommon blandat med vanilj från ekfaten. Frukten känns lite söt, men den har fått en angenäm mognad på sig och det gör det hela till en rätt underbar doft.
Smaken är fruktig och såklart tydlig på fat. Den är rund och sammetslen i munnen av årens flasklagring. Men här finns plommon, vanilj och fikon i en skön balans. Det smakar gott. Tyvärr försvinner frukten efter ett par timmar i karaffen.
Vinet har nått sin peak så var försiktig med luftningen. Den här drack vi i rätt tillfälle och på rätt plats. Gott.

Inga kommentarer: