måndag 27 juli 2009

2003 Ojai Verna´s Syrah


Sista flaskan av en liten husfavorit, Ojai. Läs gärna här om tidigare smakprov från Ojai.
Här kommer lite info om producenten som här hämtad från importörens hemsida:
Adam Tolmach nådde sin maxproduktion redan 1997 med 6.000 flaskor. Dessa är uppdelade på runt tjugo olika viner. Merparten av dem är vingårdsbeteckande viner från vingårdar i Santa Barbara County.Ojai är ett litet samhälle sydost om Santa Barbara som uttalas ÅHAJ. Adam startade Au Bon Climat med Jim Clendenden men började redan 1984 att göra sitt eget vin under Ojai-etiketten. Adam Tolmach har en minimalistisk syn på vinmakandet och vill i så stor utsträckning som möjligt låta druvorna sköta sig själva d.v.s. iakttag noggrant och gör ingenting.
Detta är andra årgången Adam gör denna cuvée från denna vingård som ligger granne med White Hawk. Klonerna i vingården är 1, 99, 383, 470, 877, Durrell och Estrella. Vingården ligger i Cat Canyon några kilometer norr om Los Alamos i Santa Barbara County. Jorden är sandig och det är ett kallt kustklimat. Vinet har en bra naturlig syra både p.g.a. ett kallt mikroklimat och p.g.a. de nya klonerna. Vinet har vilat 16 månader på 30 % ny fransk ek. En av hemligheterna bakom de jordiga mineraltonerna som balanserar den rika druvsötman i Ojai's viner, är att Adam när det finns 3-4 brix kvar av druvmusten, drar över dem till fat med jästfällningen, som han gör battonage på precis som på vita viner.
Doften är extremt fruktig med massor av mörka frukt toner. En kompott av björnbär och blåbär känns allra tydligast. Men det vilar också en skön animalisk doft över vinet. Vinet doftar bombastiskt och eldigt.Smaken är kompakt och fyllig. Tydliga fatnyanser med smak av björnbär och mörk frukt. Väldigt eldigt och spritigt. Doften var ok men smaken är svår att dricka.

Dag 2 är mycket bättre. Nu har den fått en rundare ton i smaken och är lättare att dricka. För min del så föredrar jag ung frukt från Verna´s Vineyard.


2003 Ojai Verna´s Vineyard Syrah, Napa, USA, 299:-

Riktigt god korv från Gudmundsgården i Slöinge utanför Falkenberg!!

Inga kommentarer: