lördag 11 juli 2009

-04 Redoma & -05 Fort Ross

Lyckan är stor då tillfälle ges för Agne att komma över på lite vin. Det är dennes första semesterdag och det är bara att sätta ribban direkt. Glasen står uppradade och karafferna är fyllda med ett vin från mig och det andra från Agne. Vi provar förstås varandras viner blint.


Först ut är mitt val för kvällen.


Doften är stor och sötfruktig. Massor med mörk frukt trängs med plommon, choklad, lakrits, vanilj och fat. I munnen har vinet en frisk syra och är rejält fyllig. Vinets stora kropp är fylld med toner av mörka frukt, så som plommon och björnbär. Men även en hel del lakrits och fat ger sig till känna. Avslutet har tanniner men inte på ett framträdande sätt, en känsla av skalbeska hänger sig kvar också.

Sammanfattningsvis tycker vi vinet är gott men inte stort. Det är snyggt gjort. Kanske lite för snyggt. Det finns ingen själ i vinet. Agne tycker sig känna igen vinet från en del spanska områden. Det är hyvsat nära säger jag och visar honom flaskan:

2004 Redoma, Niepoort, Douro, Portugal, SB 89414, 249:-


Här är lite information hämtat från importören om producenten.
Niepoort kan sägas vara för Vintage Port vad Krug är för Champagne, båda är små hus i en värld av jättar och båda producerar viner som få kan mäta sig med.
Firman grundades 1847 i Vila Nova di Gaia och ägs och drivs fortfarande av den hollänsk-ättade familjen Niepoort. I dag är det Rolf van der Niepoort tillsammans med sonen Dirk som producerar firmans portviner. Dirk ägnar sig även åt annat än starkviner, framförallt hans röda vin anses vara fantastiska.
Man har vunnit en enorm mängd utmärkelser och anses internationellt vara en av de allra bästa portvinsproducenterna, inte så kända för alla men ett portvin för de verkliga kännarna.


Druvblandningen på det här vinet är Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cão.


Nästa vin bjuder Agne på.

Det första som slår ut från glaset är en blommig känsla. Först tulpaner sen starkt av rosor. Runt det blommiga ligger en känsla av eucalyptus. Läckra röda bär sprider sig i glaset, hallon, körsbär och vinbär. Vartefter kvällen fortskrider växlar dofterna i glaset. Ett tag hittar jag svettiga strumpor och en förnimmelse av svamp. Sen är det blomvatten igen. Till slut är det underbara toner av apelsin och kanske mango/papaya eller någon slags exotisk gulfrukt. Wow! Jag har aldrig tidigare känt en sådan doft. Häftigt och väldigt spännande.
Smaken är frisk och bär på en hög syra. Mängder av röda bär slungas runt i munnen. Hallon, körsbär, röda vinbär och jordgubbar. En svag lakritston kommer ibland. Sist retas smaklökarna av aplesinsyror och nyanser av mango. Avslutet är långt och jättegott.


Det här var riktigt gott. Doften var unik. Men summeringen av mina intryck där rosorna i doften och den friska syran i smaken samt körsbären får mig att gissa på Langhe. Inte en barolo eller barbaresco, för strävheten finns inte där. Men kanske en Langhe Rosso?


2005 Fort Ross Pinot Noir Reserve, Sonoma Coast, USA, SB 97857, 320:-Man får skämmas. En Pinot Noir!!! Men vad gör det, om det smakar så här bra, kan jag ha fel fler gånger. Det är klart att när jag fått reda på vad det är i glaset och kvällen fortskrider så är allt självklart. Vinet är sensuellt och har själ, till skillnad från Redoma. Dom burgundiska syrorna är jätte läckra, och jag går alltid igång när jag hittar apelsin och exotiska gula frukter i röda viner.Här kommer lite information från importören:
Egendomen Fort Ross är belägen precis vid havet i området Sonoma Coast i Kalifornien och består av ett pärlband av många små vingårdar som ringlar sig på otillgängliga klippor och kullar. Med andra ord ett till synes nästan omöjligt projekt att ta sig an när Linda och Lester Schwartz bestämde sig för att köpa marken och plantera druvor här för över 10 år sedan.
Men det blev som oftast när det gäller vin; ur de svåraste och tuffaste förutsättningar kommer de bästa resultaten. Och Fort Ross har haft en mycket succéfylld första tid som nytt vineri, mycket ligger förstås i den legendariske vinmakaren Ed Kurtzman, känd för att åstakomma mirakel med Pinot Noir i Sonoma.


Här är fler som tyckt bra om vinet, Finare Vinare och Frankofilen.

1 kommentar:

Pipe is life sa...

Tja Dude. Det var en trevlig start på semestern, i all enkelhet. Din ost-giljotin var en kul grej... Rock on