måndag 23 mars 2009

Krav: En medhavd flaska

Så var det äntligen dags för den efterlängtade herrmiddagen. Tyvärr fick Eduardo kräksjuka barn, sånt händer även den mest tappre. Han är välkommen till nästa gång. Kvar var vi fyra förväntansfulla själar. Jag hade märkt upp karafferna så gästerna lätt kunde lufta sina flaskor. Här skulle det provas blint. Temat var: Ta med en flaska valfritt vin.

VIN NR 1
Vinet har en läcker djupröd färg. Stor doft med massor av mörka bär. Björnbär. Här finns en hel del menthol eller eucalyptus som tankarna till Aussie. Vi nämner tydlig salmiak och använder ord som animalisk doft. Någon är inne på jordgubbar som legat mot jorden. I munnen är vinet väldigt koncentrerat och viskös. Stor kropp och kraftig smak med referenser åt salmiak, menthol, sylt av det mörka slaget. Avslutet är långt, ekigt och rejält strävt.


FACIT: 2001 PIANO DI MONTEVERGINE, FREUDI DI SAN GREGORIO,
96029 372:-

Där ser man. Mina tankar for till Australien och shiraz, så fel det kan bli. Aglianico-druvan är en häftig rackare. Det här är förstås alldeles för ungt att dricka nu. Jag skulle vänta minst fem år till. Som Patrik sa, eken är väldigt dominant just nu, och behöver tid för att hamna i fas med frukten. Gott var det iallafall och jag hoppas att få prova detta vin snart igen.

VIN NR 2
Fräsch, nästan sval frukt i doften. Här finns mer elegans än i första glaset, men också en hel del brända toner. Doften växlar spännande under de första timmarna. Vi hittar härliga kaffe toner och från faten kommer även vanilj och kola. Läcker doft. Smaken är god och fyllig. Fruktiga inslag av moreller, vinbär och lingon. Efterhand blir smaken mer och mer sötfruktig. Avslutet är långt och läckert samt lämnar kvar en del gröna toner i munnen.
Wow. Kul att få prova nåt gott från Argentina. Visst kändes det mer publikt än resten av vinerna, men det smakabra. Druvblandningen är Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah. Det här var provningens charmtroll.



VIN NR 3
Färgen är konstig, nästan grumlig eller oren. Doften är fantastisk stor på hö, stall, häst och läder. Alla runt bordet utbrister dessa fyra ord nästan samtidigt. Vi står i stallet med en häst och sadel bland höbalarna. Elegant frukt med nyanser av svarta vinbär och jordgubbar. Smaken följer med i doftens tecken. Svarta vinbär, jordgubbar, gräs och stall. Fräsch, sval frukt och defenitivt franskt. Ett litet kraftpaket med nertonade tanniner. Avslutet bär en liten eldighet.
215:-
Ett mycket personligt vin som delade provarna i två läger. Gillar du stalliga toner är det här helt rätt för dig. Abslout spännande att hitta ett så pass bra vin från Frankrike för den pengen.
VIN NR 4
Doften ger inte mycket alls. Instängt, källare, gummi? Efter en stund lossnar det, inte mycket men lite, då kommer det fram smultron, små jordgubbar och bittermandel. Smaken bär inte på mycket den heller. Nyanser av bittermandel och aceton hittar vi. Det som känns är däremot strävheten. Den är ursträv och kärv. Munnen känns som ett öken efteråt. Frukten är blygsam gentemot tanninerna. Nej, detta går inte hem hos mig.
489:-
Vilken besvikelse. Jag har provat mycket annat från Scavino och har älskat hans viner, men den här passade inte min ficka. Vet inte om jag tror att den skulle blivit något bättre med tiden. Vad finns kvar när väl tanninerna mattas av?



Så var själva provningen över. Frånsett Barolon så var det riktigt goda viner. Stämningen är hög och magen kurrar efter nåt att sätta tänderna i. Vi lagar maten ihop och har hur trevligt som helst i köket. Jag plockar fram viner från skåpet för att matcha maten. När kvällen blir till natt är alla nöjda med hur bra maten smakade och att det här måste vi göra om. Här följer bilder på maten och vinerna.

Anklever med stekt pancetta och en fikon/apelsin marmelad. Kan man få nog av anklever?

2002 EITELSBACHER KARTHÄUSERHOFBERG RIESLING AUSLESE NR.33
210:-
Ett fantastiskt vin som passade anklevern perfekt. Doften på vinet gick åt honung, aprikos och nötter. Smaken var packad av honung, men även lite äpple och mineraler. Vinet är i perfekt balans mellan sötma och frukt. Avslutet hänger var i evigheter.


Panerad torsktunga på citusslungad salladsbädd. Hoppas fler upptäcker denna underbara delikatess.



CRÉMANT DE BOURGOGNE, BAILLY LAPIERRE BLANC DE BLANCS BRUT,
129:-
Lyckad kombo med torsktunga. Stram, mineraler, citrus och fräsch syra.

Rökt ankbröst med balsamvinäger Tradizionale, risotto och moscovado-karamelliserade höstkantareller. En fullträff i balans och smaker. Salt, sött och syrligt. Wow!

Hängmörad entrecôte med rödvinssås och jordärtkocks o tryffelpuré.



Saffranspannacotta med passionsfrukt o mangosås. Jag är en pannacotta freak! Möjligheterna är oändliga. Den här blev riktigt bra.

2002 TOKAJI ASZÚ 5 PYTTONYOS, ZEMPLÉN HEGYHÁT,
300:-
Den här Tokajien till pannacottan var kvällens absolut bästa matchning. Doft och smak går åt honungshållet. Syran är det fräschaste jag smakat på länge. Här har jag svårt att hitta ord på vad jag upplever. Jag känner mig bara jävligt lycklig! Om längden på Auslesen var enorm så är denna monumental. Vinet är i perfekt balans, här finns inga brända toner eller simmig sötma, bara buteljerat solsken. Kanske en årsbästa 2009?


Osttallrik med blandade ostar från Jürss. Jürss har några ostar som är av yttersta kvalitet.




2003 KANONKOP PAUL SAUER

232:-. Påfyllning i rödvinsglasen. Fruktig doft med gröna toner, omogen tomat, sparris. Smaken är fruktig men väldigt sammetslen och förvånadsvärt elegant. Plommon, choklad men även en del gröna toner. Det här är inget kraftigt rökpaket från Sydafrika. Druvblandningen är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en toppenkväll. Håller med om att Tokaij'ern var kvällens stora behållning. Piano spelade bra på tungan den med, om än ett något ungt och yvigt stycke. Lite mognadstoner så blir den perfekt.
Maten var förträfflig, välkomponerad med touch of taste. Inramat med goda vänner gav en fullträff.

Ses om om ett par veckor igen.

Micke sa...

Patrik den Store
Piano var grym. Den skilde sig rejält från Radici från samma distrikt som jag provade förra året. Det var en 2000 och den var extremt torr i smaken. Piano hade en underbar koncentration som föll mig väl på läppen. Kul att du uppskattade maten, tack för hjälpen.
Som sagt vi ses om ett par veckor.

Anonym sa...

Vi smyger fram lite försiktigt och ödmjukt i enkelhetens raka linje.
Inget överdrivet minnsan ;-)