onsdag 28 mars 2012

Evolution Lucky Edition

Vinerna från Oregon blir mer och mer intressanta för min del. Fler och fler tycks också hitta hit genom duktiga importörer. Sokol Blosser Winery är ett familjeägt vineri, där Bill och Susan Sokol planterade de första vinstockarna redan 1971. Då var de rätt ensamma i Dundee Hills med att tillverka vin. Idag ser det annorlunda ut.

I Evolution tycks man ha slängt i de druvor som fanns i vingården. Hela 9 olika sorter, Pinot Gris, Riesling, Semillion, Gewurtztraminer, Pinot Blanc, Chardonnay, Sylvaner, Müller-Thurgau och Muscat Canelli. Vinet har inte fått smaka på någon ek.

Blommig och druvig doft, väldigt inbjudande och fruktig. Näsan hittar toner av Anjou päron, färsk ananas och citrus. Trevlig. I munnen är vinet lätt och fruktigt, insmickrande toner av gula mogna äpplen, päron, ananas, lite honung och blodgrape. Visst finns här också ett stänk av mineraler.

Ett vin som faller mig i smaken. Extra bra nu när jag börjar få vårkänslor.

SB : 71149
Pris : 129:-

måndag 19 mars 2012

2005 Chateau Marzy Grand Enclos de Riffat

En favorit i repris. Bara doften lovar gott, när den som här är fylld med plommon, skitig stallbacke, en hel del rostigt järn, något animaliskt över det hela med blod och kött. I munnen är vinet friskt med sin syra. Tanninerna är fina och närvarande. Tonerna går åt plommon, biggaråer , choklad, lite läder och lite mineraler.
Det smakar lika bra som det gjorde förra sommaren. 80% merlot och resten Cabernet Sauvignon.

SB : 92164
Pris : 225:-

måndag 12 mars 2012

2004 Angelo Gaja Sperss

Då och då får jag möjligheten att prova stora viner. Viner som gör en vinnörd knäsvag. Som får en att sucka av välbehag och nästan frambringa tårar.
Det här är ett sånt vin. Från den 12 ha stora vingården Sperss tas 94% nebbiolo och 6% barbera som fått vila 12 månader i barrigue och därefter 18 månader på stora botti.

Doften är stor. Redan innan näsan närmar sig glaskanten kan man känna dess inbjudande doft. Här snackar vi djup och komplex doft med inslag av de vackraste rosorna, tjärade reptampar, körsbär, lakrits, mineraler och parfym. I munnen är vinet stramt men ändå tillgängligt att dricka redan nu. Syran är frisk och läskande. Alkoholen är värmande närvarande. Frukten har inslag av körsbär, hallon, plommon, ceder, mineraler, söt piptobak, svart te, mörk bitter choklad och lite frisk mint. Avslutet är rent och galet långt med underbara ros/tryffel toner.

Jesus vad gott det är. Hoppas vi möts igen. Jag längtar redan.

SB : 90036 (2006:an)
Pris : 1395:-

tisdag 6 mars 2012

2006 Il Baciale, Monferrrato Rosso

Jag har länge varit svag för Braida och deras topp Barbera. Det här vinet har en blandning av Barbera, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Merlot. Det var ett par år sedan sist jag smakade på det här vinet och minns att jag inte direkt föll för det. En flaska har visst glömts bort och blev upptäckt nu, den fick sätta livet till för ett par kvällar sen.

Doften är trevlig med mörk frukt och begynnande mognad. Här finns svarta körsbär, röda jordgubbar, lite frisk mint, en blommig parfym och julmust.
I munnen är syran rejält frisk nästan bitande tuff. Slank, läskande och väldigt italiensk i smaken. Bären lutar åt körsbär, tranbär och lingon.

Nja, jag är inte helt övertygad denna gång heller. Det är helt enkelt inget för mig.

SB : 85576 (2008)
Pris : 169:-

Jag nämnde i början att jag är förtjust i toppviner av barbera. För flera år sedan provade jag en underbar Barbera, som jag glömt namnet på. Jag minns att det var något av ett samarbete och att vinsten gick till välgörenhet, eller något liknande. Prislappen var en bra bit över 500-lappen om jag minns rätt. Är det någon som har en aning om vad jag snackar om??

söndag 4 mars 2012

2009 Chateau Montfollet Vieilles Vignes

En Bordeaux för en hundring. Den kom som nyhet den 1 mars. Att hitta ett gott vin under hundralappen har blivit svårare med åren, inte för att jag vill framstå som snobbig. Det är väl baksidan av medaljongen att fått möjligheten att prova många goda viner. Ens egen smakutveckling som slår hårt mot plånboken.

Doften är trevlig. Den är nyanserad och visar tydlig fatkaraktär, svarta vinbär, blåbär och lite vanilj. Smaken är fint stram, fruktig och tydlig på fat, svarta vinbär, blåbär, plommon, choklad och mocca. Vinet känns lite boostad. Alkoholen ligger på 15%. Jag tycker att vinet är helt OK och är faktiskt riktigt bra i sin prisklass.

SB : 90081
Pris : 99:-