söndag 16 oktober 2011

Håkan Larsson hos Munskänkarna Södertälje

 I fredags hade vi en provning genom Munskänkarna med Håkan Larsson som provningsledare. Håkan är ett välkänt namn och ansikte som säkerligen inte behöver en närmare presentation. Han guidade oss genom vinerna under temat: Trender & Tendenser i Vinvärlden. Det gjorde han på ett synnerligen underhållande sett och många gick nog hem den kvällen med ett leende på läpparna.
Här kommer några anteckningar på vinerna vi provade.

 2010 A Christmann Königsbacher Ölberg Riesling Trocken ( 71592, 199:- ), har en lockande och inbjudande doft, fylld med citrus, färska aprikoser, gröna äpplen och lite exotiska frukter. I munnen en synnerligen frisk och fräsch smak, men en något söt ton. Återigen citrus och aprikos, men även en del mineraler i form av ostronskal. Jättegott, det är svårt att värja sig mot den här tycken av riesling.
 2009 Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen ( 74905, 159:- ), har en mycket stramare näsa än sin föregångare. Som så ofta hittar jag lite rök, havsvatten-stänkta stenar och mycket mineraler i Österrikiska viner, så också i den här. Den känns ändå fetare i tonen är tysken tidigare. Även smaken är stram och mineralig, toner av vit grape, citrus och rök. Fräscht och väldigt gott.
 2010 Oak Valley Chardonnay, ( 2047, 149:- ), har en doft av smöriga popcorn, rostade fat och gul frukt. I smaken hittar jag brynt smör, ananas och grape. Det här är inget för mig, men jag måste ändå säga att till varmrättens kyckling, svartrötter, primörer, ugnstekt potatis och en sås med en liten ankfetts-touch, gick det alldeles förträffligt att dricka till.
 2008 Kahurangi Pinot Noir ( 84934, 155:- ), har en insmickrande pinotfrukt, med toner av mogna jordgubbar, vanilj, svaga örter och lite fat. Upplevs fräscht. I smaken återigen väldigt druvtypisk med fräscha jordgubbar, lite lätt av både örter och kryddor. Väldigt gott, inte stort men befriande rent att dricka.
 2001 Baron de Ley Gran Reserva ( 87949, 180:- ), har en komplex och mogen doft med klassiska Riojadrag, läder, torra kryddor, fat, lite vanilj och små dillchips (som inte tippar över till kräftspad). I smaken är vinet läckert moget med toner av läder, svamp, fat, vanilj, te, skafferi-kryddor och körsbär. Kvällen bästa enligt mig. Väldigt gott. Behagligt att dricka. Balaserad. Skön alkohol. Ja, det här är förbannat gott helt enkelt.  
2009 Xavier Chateauneuf-du-Pape ( 6267, 219:- ), har en doft av rik, fyllig och kryddig frukt, med drag av blåbär, björnbär och örter. I smaken får jag en eldig, ja faktiskt smått spritig mörk frukt, med toner åt björnbär, blåbär och plommon. Även vanilj, örter och lite viol. Det är grovt och maffigt med inriktning på kraft. Jag har fått svårt att dricka dessa viner. Ett glas absolut men sen tar det stopp. Det blir lite för grovt och too much för mig just nu. Sorry.

Tack Håkan Larsson för all matnyttig information och tack Jan för en bra genomförd provning.

3 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

Och vad var de "trender och tendenser" som det berättades om?

-P

Micke sa...

Hej Per,
Håkan pratade mycket om de trender som varit ( ekad chardonnay ) och det som är/har varit trendigt de senaste 10 åren ( riesling ) eller Rioja mot Ch9dP idag. Han pratade om vinmakartrender förr mot dagens teknik och lite hur det ser ut i de olika vindistrikten med traditionalister/modernister, och mycket mer om allt och inget :-)
Per, hur ser det ut för dig? Jag vet att ni håller en del provningar. Det skulle vara fantastiskt roligt om ni ville titta förbi Munskänkarna Södertälje.Kan jag nå dig på något sätt?
VH
Micke

Per and Britt, BKWine sa...

Intressant. En av anledningarna till att jag fragade var att ett av de teman som vi under senare tid gjort en hel del provningar pa ar "nya trender" och det ar alltid intressant att se vad andra har att saga om samma tema.

Visst haller vi en hel del provningar i Sverige. Vi (mest Britt) gor garna det for Munskankssektioner och aven i andra sammanhang. Att vi inte varit i Sodertalje masta vara ett pinsamt forbiseende....

Det basta ar att du skickar mig ett email: fornamn.efternam@ var huvud-doman (eller anvand kontaktsidan) sa kan vi resonera vidare.

Britt kommer att vara i Sverige i november. Hon kommer att vara pa Det Goda Koket antingen torsdagen eller fredagen (f.n. osakert vilket), sa har du mojlighet att komma dit da vore det ju ett utmark tillfalle att prata vidare!

-P