tisdag 18 oktober 2011

2008 Perbacco Nebbiolo

Genom att ha läst en  rekommendation från FV så inhandlades några buteljer av Vietti´s Parbacco. Jag är bekväm av mig och citerar importören Hjo Grosshandels information om vinet;

 Vietti har sitt högsäte mitt i hjärtat av barolodistriktet, i den lilla byn
Castiglione Faletto. Firman har för närvarande 32 hektar vinodlingar i
olika kvalitetsområden i Piemonte. Grundaren Mario Vietti startade
sin karriär som druvodlare och försåg producenter av baroloviner med
råvaror av hög kvalitet. Mot slutet av 1800-talet kände sig Vietti redo
att framställa viner under egen etikett. Vietti var en av de första
producenterna i området som förstod skillnaderna i de olika lägena i
Barolo och började så tidigt som 1952 att vinifiera och buteljera viner
från de olika vingårdarna separat. Detta var något banbrytande på sin
tid. Idag är det tämligen självklart att olika vingårdslägen har olika
karaktär och bör vinfieras och buteljeras som egna viner.
Druvorna till Perbacco kommer bla från vingårdar i Castiglione
Falletto, Barolo och Novello. Det vin som av en eller annan anledning
inte blir till Viettis Barolo blandas i Perbacco. Vinet blir på så vis en
lillebror till Barolo i en mer lättgänglig stil.

Druvorna från de olika vingårdarna är jästa separat. Därefter lagras
vinet i 10 månader på barrique för att sedan lagras ytterligare 16
månader på stora fat av slovensk ek. Efter denna lagring blandas det
slutgiltiga vinet.

Vinets doft ger ifrån sig klassiska körsbär, lite tjära, målarfärg och flyktiga menthola drag som ger en frisk pust till det hela. I munnen är uppträder vinet piggt och friskt med läskade munkänsla. Lite alkoholvarm frukt med finkorniga tanniner och drag av körsbär, körsbärskärnor,  choklad, lite fattoner och en del jordiga toner. Det lämnar ett fräscht avslut i munnen och är riktigt gott.
För den som får ett glas över till dag 3 (fråga inte hur det är möjligt ;-) ), så tycker jag att vinet är om möjligt ännu bättre. Nu har det syrligt friska lugnat ner sig en aning, utan att det blir trött, och frukten har växt in i sin kostym. Riktigt gott. Det får mig att tro att resterande flaskor får ligga och ruva i sisådär 2-3 år till, innan nästa flaska får sätta livet till.

SB : 73952
Pris : 199:-

Inga kommentarer: