tisdag 28 september 2010

2001 Saeculum

Doften ger mörk mörk mogen frukt. En liten lätt sötma och en hel del körsbär i likör. Inga sura italienska körsbär här inte, utan söta bigaråer. Mörk lyxig choklad. Örter. Djup frukt med härliga mognadstoner.

I munnen massor med mörk mogen frukt. Fint åldrade och nerslipade tanniner som ändå ger vinet bärkraft. Koncentrerad frukt med toner av mörka bigaråer. Katrinplommon. Mörk choklad. Saftig och väldigt god. Bra pigg syra. Avslutet är torrt, kraftfullt och långt. Härligt drickvänlig.

Det här var verkligen gott. En supertoscan som ligger rätt upp i mina kvarter. 40% Sangiovese, 40% Cabernet Sauvignon och 20% Merlot. Producenten Tenuta di Riseccoli ligger alldeles kring Greve in Chianti mitt i Chianti Classico. Jag köpte den här flaskan på Enoteket i Greve för 25 euro och chockades när jag ser att den finns listad i bolagets B.S för 471:-!!!



Just nu är skogen fylld av svamp och jag plockar för glatta livet, för att ha till hands under vinterns mörka dagar.

söndag 26 september 2010

Badia a Coltibuono

Av tre vingårdbesök i Toskana så var Badia a Coltibuono den som jag tyckte var bäst. De övriga två var Castello di Volpaia och Castello di Verezzano. Badia a Coltibuono ligger i östra delen av Chianti Classico och strax norr om Gaiole in Chianti.

Egendomen är otroligt välskött och att strosa i parken på baksidan är en vandring i meditation.
Dess histroria har sammanfattats av Mr J på Goda Vinare på ett välskrivet sett:

Några munkar slog sig ned och började odla vin 1058 vid Badia a Coltibuono, som betyder den goda skördens kloster. Livet gick antagligen sin gilla gång fram till början av 1800-talet. Den franska revolutionens ambition att sekularisera samhället genom att överlåta kyrkans egendomar på medborgarna tog Napoleon med sig på sin turné runt om i Europa, och så kom det sig att munkarna i Badia a Coltibuono 1810 kördes på porten. Den nuvarande ägarfamiljen, som är inne på sjätte generationen, övertog egendomen 1846.
Egendomen innhar 1000 ha mark, varav vinodlingarna täcker en liten del av dessa. Produktionen uppgår till ca miljonen flaskor.


Botti fat av österrikisk ek.



2008 Chianti Classico vinet ligger och vilar.


Under huset löper slingrande gångar och fantastiska rum, som det här, fylld med flaskor från flera decennier tillbaka.



Ger gåshud för den vinnörd man är.





Ett väldigt proffsigt bemötande och en avslappnad trevlig provning.


2007 Chianti Classico
90% sangiovese och 10% canaiolo.
Doften är trevlig och inbjudande med red bright fruit. Ursprungstypisk med röda körsbär och hallon. Smaken är typisk och fyller munnen med slank medelfyllig frukt. Syran är pigg och fräsch. Sura körsbär och syrliga hallon. Avslutet är inte långt men lämnar munnen fräsch. Ett enkelt vin, välgjort men inget att hoppa jämnfota över. 12,50 euro på plats känns mer riktigt än systembolagets 199:-.


2006 Chianti Classico Riserva
Doften är fantastisk räcker. Precis så ska det vara. Höstskog, torkade kryddor, läder, blommor och mörka körsbär. Komplex och djup frukt.
Smaken är härligt stram och visar en perfekt struktur, med komplex mörk och röd frukt. Mörka och röda körsbär och hallon, läder och torkade kryddor. Avslutet är långt och väldigt fräscht och gott.
Så här är det när det är som bäst i Chianti Classico. Visst är vinet väldigt bra gjort, men åter igen så höjer jag 2006 till skyarna. Framför allt Riservorna. Det faller perfekt i min smakpalett. Det här vinet var jag bara tvungen att köpa med hem, och när jag betalade 21 euro per flaska känns det ännu bättre än mot bolagets 299:-.


2006 Sangioveto
100% sangiovese från de äldsta stockarna, där de yngsta är 50 år gamla. Lagrat på mellanrostade barrique-fat från Allier. Görs enbart i gynnsamma årgångar.
Doften går åt likör, med svart mörk frukt. Toner av rom/russin och choklad toppas med lite Coca-Cola.
Smaken känns likör-aktig med sin viskositet. Brända toner av mörk frukt. Mörka körsbär, russin och choklad. Lätt eldig med ett lång avslut som ger ett kraftigt intryck.
Denna Supertoscan med en prislapp på 28 euro är ett maffigt vin, nästan för maffigt för min palett just nu. Saknar den här röda pigga frukten som jag beundrar Chianti Classico för.


tisdag 21 september 2010

Castello di Volpaia




Under toskanabesöket blev det ett stopp på Castello di Volpaia. Efter en kort promenad bland gränderna i Volpaia för att hämta luft, efter den rejält slingriga vägen upp dit, blev det en rundvandring bland källargångarna och en provsmakning.

Slottet byggdes under 1100-talet och i dag omfattar egendomen ca 300 hektar. Hela byn fick nyvarande ägarinnan i bröllopsgåva och alla fyrtio familjer som bor i byn jobbar åt henne.



Dom viner i det högre prisläget lagras såklart på barrique från Allier. Faten används max i tre år.


Själklart finns dom stora botti av slovansk ek för Chianti Clasico-vinet.

2008 Chianti Classico


Vinet innehåller 90% Sangiovese och resten Merlot och Syrah. Vinet har legat 1 år på botti.

Doften är rätt trevlig, men tyvärr känns den lite konstgjord. Vilket för med sig toner av godis och då tänker jag på tuttifrutti. Det finns tack-o-lov en del läckra söta, röda körsbär och lite lädertoner som gör doften tilltalande.

I munnen visar vinet upp en frisk syra. Vinet upplevs enkelt men har en stramhet och är fylld med syrliga körsbär.

Nej, ingen favorit för min del.
Ca 10 euro
2006 Chianti Classico Riserva

100% Sangiovese. Vinet har vilat i botti och barriques i 2 år.

Här händer det betydligt mer i doften. Vinet är komplext med fina lädernyanser, torkade kryddor, mörka körsbär och en lätt blommighet över det hela.

I munnen är vinet fylligt och runt, med komplexa toner av läder och torkade kryddor. Givetvis en hel del mörka körsbär. Syran är hög utan att bli vresig. Avslutet är lätt varmt och gott.

Ja, det här var helt i mina kvarter. En hel del mer umf än den enklare Chianti Classico.

Jag måste säga att Riservorna från 06-frukten ligger väldigt rätt på min palett.

Ca 18 euro

2006 Coltassala

95% Sangiovese och 5% Mammolo. 18 månader på barrique.

Vinet går mer åt Nya Världen och ger i från sig en söt frukt med tydlig vanilj. Ekfaten känns också väldigt tydligt i doften. Frukten känns mörk och lutar åt bigaråer och plommon.

Samma sak händer i munnen. Fyllig, sötaktig frukt som är maskerad av nya fat för tillfället.

Nej, det här gjorde mig inte glad. Kanske skulle vinet passa mig bättre här uppe på kalla nordliga bredgrader, men på plats under toskanas sol så var Chianti Riservan en befrielse.

Ca 29 euro




2006 Balifico


65% Sangiovese och 35% Cabernet Sauvignon. Vilat på franska barrique under 18 månader.


Läcker mörk och kryddig doft. Tydliga anis och lakritstoner. Svarta körsbär och såklart fatig.I munnen en koncentrerad frukt som är mörk av svarta körsbär och mörkblåa plommon. Lakrits känns igen från doften. Kryddig och fatig. Sträv och stor. Långt, ganska tufft avslut. Känns lite ung.


Ok, en Supertoscan som levererar som den ska. Kanske är jag ändå lite trött på stilen och längtar återigen till min Chianti Classico Riserva.


Ca 29 euro.



onsdag 15 september 2010

tisdag 14 september 2010

Tre höstviner.

Nyfunna Karl-Johan svampar får lägga grunden till såsen. Därefter byggs det på med rejäla skivor tornedou och egenodlad fransk delikatesspotatis från lantstället. Agne tittar förbi med en flaska vin och jag plockar fram en ur garderoben. Vi häller upp i karaffen och är noga med att inte visa den andre vad vi dekanterar.


Först ut är mitt val.

Efter en halv timme i karaffen är doften påtaligt eldig, på gränsen till stickande spritig. När vi lyckas ta oss förbi spritångorna finns här en mörk och söt frukt. Stor vaniljdoft men även en lustig nyans som vi kämpar med hela kvällen för att sätta namn på. Just nu tycker vi det är marzipan!

Efter tre timmar i dekanten så har alkoholen lagt sig och nu flödar en ton och känsla av vaniljglass med industriell jordgubbsexstrakt i.


I munnen är vinet även här påtaligt eldigt. Den mörka frukten går till blåbär, björnbär och plommon. Den första tidn lägger sig en extremt tydlig salmiakstång på tungan när vinet sväljs. Bakom alkoholen och den koncentrerade frukten döljs ett finkornigt sandpapper av tanniner. Allt som allt ett gott vin, men alldeles för alkoholstarkt och spretigt i komponenterna för att det ska locka till nya köp


2005 Qupé Alisos Vineyard Syrah, USA, 330:-


Andra glaset är Agnes bidrag.

Här går det inte att missa att vinet innehåller Cabernet Franc. Doften ger läckra toner av paprikamix, kvisttomater och lustigt nog lite gurka. Frukten känns mörk. Jag har normalt sett svårt för caberbet franc, men det här är nog första gången som det väcker en lust i mig. Nyvunnen kärlek? Den är precis på gränsen, men vippar inte över till allt för gröna toner, utan håller sig inom ramen för min palett och som sagt; doftar jäkligt bra.


I munnen är frukten lätt mogen och komplex. En lätt slöja av paprika och kvisttomat kan skönjas. Den koncentrerade mörka frukten håller hela vägen i en perfekt balans och harmoni. Inte alls så spretig i sin uppbyggnad som Qupé. Det här är en fröjd att dricka. Dom små fina tanninerna anas knappt bakom det välgjorda vinet. Det är först när jag får se etiketten som jag kan finna en liten, liten rökighet, men det lyfter bara vinet till det bättre. Wow, jag är ärligt överraskad av kvalitén och drickbarheten över vinet.


Tryffelsvinet är importör av vinet och skriver så här om det: 70% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot samt 4% Cabernet Franc. Lagras på 61% nya franska och 30% amerikanska fat i 16 månader. 2001 var en sval årgång med kalla nätter. En lång sval mognadsprocess ger lager med nyanserad smakrikedom. djup färg och fruktighet. Detta borgar för lagringspotential. 001 är en legendarisk årgång i Sydafrika. Den var strålande då vinerna släpptes och nu är den makalös.




2001 Simonsig Tiara, Sydafrika, ca 220:-


Som en liten bonus har Agne med sig en halvflaska port. Vi dukar upp med ett gäng olika ostar, som får doppas i körsbär/lakrits marmelad som vi spetsar med lite balsamvinäger.


Vi hånler och flinar stort när näsan får lägga sig på glasets kant. Färgen är mer åt bärnsten och orange än åt mörk blå. Doften är extremt tydlig på valnötter och gula sultanrussin. Den är söt med otroliga komplexa nyanser. Små lätta spår av fikon kan uppfattas.


Smaken är söt och fantastisk komplex. Valnötter, gula sultan russin och fikon. Allt håller ihop strålande och av tanninerna finns bara idag kvar en ryggrad som bär upp frukten. Avslutet är skrattretande långt. Smakerna finns kvar i munnen i flera minuter. Ett fantastiskt vin. Stort tack Agne för att du låter mig få uppleva det. Warrés är helt klart i toppskiktet bland porthusen.



1987 Warré Quinta da Cavadinha, Portugal.