söndag 9 november 2008

2003 Luddite Shiraz

Neils Verburg och hans fru Penny gör endast ett enda vin, den här shirazen. Niels var tidigare ansvarig vinmakare för Beaumont, men nu läggs all möda på hans Luddite. John Platter har de tre senaste åren gett Luddite högsta betyg, 5-stjärnor.


Den 2,2 hektar stora vingården ligger i Malmesbury och Bottelary på Western Cape. Efter skörd så kyldes druvorna ner över natten innan de dagen efter avstjälkades och sattes i cementtankar. Där genomgick de kallmaceration under tre dygn innan jäsningen sattes igång med odlad Rhônejäst. Vinet är lagrat i 12 månader på fat varav 75% var fransk Allier och 25% amerikansk ek. En tredjedel var ny ek, 50% ett år gammal och 20% fyra år gammal. Vinet är lätt filtrerat innan buteljering.





Doften är direkt ur flaskan jätte tung på Thaiti-vanilj. Därefter får jag associationer av tonkaböna. Den så typiska rökiga doften är påtaglig och faten känns rostade och tongivande. En härlig "murrig" och stallig doft hänger sig fast bland röken. Den lovar gott....
Smaken går åt björnbär och plommon. Den genomträngande röken och de rostade faten kan ingen människa missa. Vinet är koncentrerat utan att vara jolmigt och drar även med sig en hel del tjära eller tjärpastill. På ett mycket tilldragande sätt. En liten aning av viol letar sig fram. Avslutet är varmt, rökigt och koncentrerat långt men läckert gott.

2003 Luddite Shiraz, Sydafrika, 259:-

Inga kommentarer: