måndag 25 februari 2008

2006 La Gascogne par Alain Brumont


Efter att läst bara gott om detta vin, blev jag nyfiken att prova det. Druvblandningen är 50% Gros Manseng och 50% Sauvignon Blanc. Producenten Alain Brumont är välkänd bland oss "vinnördar". Hans röda Château Montus och Château Bouscassé är återkommande fynd bland vinsläppen. Ett par 2004 Bouscassé Vieilles Vignes ligger på lut i källarn för framtida njutning.

När jag slår upp vinet direkt i glaset och doftar på det, möts jag av en inbjudande fruktighet samt en fräsch blommighet. Jag hittar även toner av päron och en liten, liten citrus ton.
Smaken är torr och fruktig. Det finns en fräsch balans mellan frukt och syra. Det här är lätt att gilla. Toner av päron finns även i smaken. Vinet lämnar en god smak kvar i munnen. Jag är positivt överraskad. Det här är riktigt gott, just ikväll. Ett vin jag kan dricka en flaska av utan att det känns jobbigt.

Jag blev lycklig när jag idag på jobbet fick ett varuprov iform av: Val de Louve, doré au Marc du Jura, Jean Perrin. Osten ligger i en fin träask som jag tycker är så charmigt. Ostens doft är tydlig på champinjoner. Smaken är mjuk, väldigt krämig och tydlig på champinjoner. Den får även en liten växande kraftig eftersmak. Det här är vansinnigt gott! Ost Confituren av svarta vinbär och Breton kexen visar sig vara helt onödigt, när jag på några sekunder mumsat i mig halva osten. Den här är alldeles för liten för att vara så god.

Osten och vinet tillsammans i munnen är helt OK, men eftersmaken de lämnar är riktigt god. Det visade sig bli en fin måndagskväll med barnen i säng och frun på jobbet.

//Micke

Inga kommentarer: