måndag 16 augusti 2010

2002 Château Mire l´Etang Rouge Réserve

För oss bloggare som inte kommer över vinerna från Danmark, kommer här ännu ett litet exempel på vad man kan finna i beställnings sortimentet. Sist provade jag 2000 Château Gibalaux Albero och blev väldigt förtjust. Att finna dessa mogna vardagsviner är fantastiskt roligt. Just Mire l´Etang är det Granqvist som står för.





Chateau Mire L'Etang återfinner du i området Languedoc-Roussillon och dess distrikt La Clape. Det är ett vinslott som ägs av familjen Chamayrac sedan 1972 men dess historia sträcker sig mycket långt tillbaka i tiden. Egendomen har samtliga sina vinfält på sydsluttningar mot Medelhavet med utmärkta odlingsbetingelser. Sedan övertagandet av egendomen har familjen arbetat hårt med att förbättra kvalitén vilket resulterat i en stor mängdutmärkelser under senare tid. Detta vin är gjort på druvorna Syrah, Grenache, Carignan samt Mourvedre med

25 % vardera. Druvblandningen är, Syrah 25%Grenache 25%Carignan 25%Mourvèdre 25%.

Källa Goda Drycker


Direkt upphällt i glaset ger doften ifrån sig läder och animaliska toner. Mörk lite mogen frukt så som plommon och katrinplommon. Lite choklad och svamp sveper förbi också. I munnen känns vinet mer moget än i doften. Här återfinns plommonen men nu blandade med en hel del mörka körsbär. Chokladen finns också här. Syran är fortfarande fräsch och i eftersmaken kommer lite kärnor fram.


Visst är det ett enklare vin som med sin mognad nått lite komplexitet och att avslutet inte är det längsta att mäta, men för hundringen har det väldigt mycket mer personlighet än de flesta australiska viner i samma prisrang som jag har provat.



Inga kommentarer: