söndag 20 december 2009

Piemonte

Så var det äntligen dags och träffa gänget i O.O. Den här gången var lovad till att bli något speciellt. Förväntningarna var väldigt höga när sex herrar satte sig till bords på Grappe. Som alltid provar vi vinerna blint förutom Patrik som var den som höll i temat.




VIN NR 1.

Sötmogen doft av smultron och andra trädgårdsbär. En aning av sötlakrits och en känsla av dyr Bolgheri-frukt. Parfymerad doft med blommiga toner. Väldigt elegant och snyggt.

Smaken är läckert snygg i munnen med toner av lite röda söta bär som blandas med lite vägdamm. Aningen kärv med snygga polerade tanniner. Långt och gott avslut.




2005 Barolo Marengo Bricco Viole, SB 95722, 395:-


Egendomen Marengo har tillhört familjen sedan 1899 och är nu inne på tredje generationens vinmakare. Sedan fadern Marios bortgång 2001 är det nu sonen Marco som med samma passion driver egendomen. Till sin hjälp har han en av Piemontes mest berömda önologer, Beppe Caviola. Trots den extremt låga produktionen behöver Marco inte ha några mindervärdeskomplex. Marengo producerar också en mindre mängd Barolo Bricco Viole, från en mycket liten vingård planterad 1955. Namnet kommer från den stora mängd violer som blommar här under våren.


VIN NR 2.

Den mest personliga doften av kvällens viner, med tydlig ton av lakritsrot och fänkål. Parfymerad rosdoft blandat med diskret målarfärg. Jordiga toner blandas med godisaktiga liknelser. Även lite mynta lyckas vi hitta. Även här doftar frukten läckert sötmogen.

I munnen är frukten välgjord och elegant. Här finns en härlig struktur med polerade tanniner. Röda smått söta bär som hänger kvar länge i munnen.

2003 Barolo Giacomo Conterno Cascina Francia, SB 96695, 899:-


All the grapes for Conterno's Barolo are from estate-owned vines in the Francia site. Prior to this time the grapes were acquired from the best parcels of land in Serralunga by Giacomo and Giovanni. The five hectares of vines from the Francia site rests at 370-420 meters in altitude, features southwest exposure and calcareous soils, all of which impart profound tannins and outstanding aging ability.Cascina Francia undergoes an unusually long temperature-controlled maceration which may be conducted for up to four weeks. It is a picture of classic Barolo, offering the “good body, alcohol and tannins plus that certain something which gives longevity” that Giacomo Conterno taught as the pillars of this noble wine. The traditional vinification method includes four years of ageing in oak and yields just 1,500 cases in good vintages.


VIN NR 3.

Läcker doft med toner av ceder, vässad blyerts, röda söta bär med tyngden på jordgubbar. Här blandas också lite timjan med gammal hederlig skoputs. Även här är doften väldigt snygg och elegant och fantastisk förförisk.

I munnen finns klara toner av söta trädgårdsbär men också en hel del körsbär. Frukten smakar dyr och välpolerad. Vinet är så snyggt och elegant med extremt långt avslut som mynnar ut i svamptoner.



2001 Gaja Costa Russi, SB 98099, 1931:-


Gaja Winery grundades av Giovanni Gaja 1859 och har ägts och drivits av fyra generationer av Gaja familjen. Det är i staden Barbaresco som ligger strax nordost om Alba. Giovanni Gaja var farfarsfar till Angelo Gaja, vingårdens nuvarande ägare. Den elva tunnland stora Costa Russi vingården förvärvades av Gaja familjen 1950 och står idag för Gaja s enda ”single-vineyard” Langhe Nebbiolo DOC vin. En "Costa" är den sida av en kulle som vetter mot solen, "Russi" är namnet på de tidigare ägarna av denna vingård.
95% Nebbiolo, 5% Barbera.

VIN NR 4

Tydlig vaniljdoft med fatinslag. Härliga svartvinbärstoner med lätt touch av tobaksblad. Mörkare frukt och mer drag åt aussie-hållet än de andra vinerna.
Ung frukt med blandat inslag av körsbär och svartavinbär. Aningen kärv men med fina sandiga tanniner. Varmare frukt med lite eldigare smak än de övriga vinerna. Långt och läckert avslut.


2003 Gaja Darmagi, SB 96155, 990:- på rea nu, tidigare 1250:-


Darmagi is Piemontese for "what a pity," which is what Angelo Gaja's father was rumored to have commented when his son decided to plant the vineyard with Bordeaux varietals.

When Gaja started blending in some of the Cabernet and Merlot into his Barbaresco wines, it was too much for some, and legislation was passed that prevented Gaja from using the Barbaresco appellation on such wines. As a result several of these wines are simply labeled with the vineyard name, and carry the most general designation of the appellation: "Langhe Rosso" despite being some of Italy's best wines.

VIN NR. 5

Doft av söta mörka trädgårdsbär och faktiskt en rätt sexig doft. Tydlig på hö, på gränsen till gödselstack. Läckra toner av parfymerade blommor blandat med tallbarr.
I munnen har det här vinet en stor kropp och bär på en frisk attack. Här är körsbären väldigt tydliga, t.o.m körsbär i likör. Återigen snyggt och elegant. Kanske att vi uppfattade vinets eftersmak som något kortare än övriga viner.

2004 Barolo Colonnello Poderi Aldo Conterno, SB 95070, 779:-

The vineyard “Colonnello” is about 40-45 years old and, to maintain it, its vines are replanted from time to time.
The new wine remains inside stainless steel vats for 3 to 5 months, and it is periodically transferred before being put into big Slavonian oak barrels, where it is left ageing for 28 to 30 months; then, it will be bottled.


Smörstekt kalvbräss med jordärtskocka, tryffel samt karl-johansvamp och rostad lök.

Boeuf Bourguignon på oxkind med rostad vitlökspotatispuré, syrad pärllök och karljohansvamp.


Läcker doft med supertydliga drag av Italien. Mörka körsbär, russin och en uns läder. Smaken är fyllig med rejält tydliga körsbärstoner. Även här finns lite russin, läder och hög kakaohalt. Långt smakrikt avslut.

2001 La Poja Allegrini, restaurangpris 1200:-

Ett stort urval av Italienska delikatesser.



Doften är väldigt inbjudande med kraftfullt animaliska toner, så som blod och järn. Bra mörk frukt. Smaken är läcker med inslag av mörka körsbär och animaliska toner. Frukten känns mogen och efterlämnar önskan om ett glas till.

2001 Ronco delle Ginestre Castelluccio, restaurangpris 869:-


Sammanfattning:

En oförglömlig kväll. Fantastiska provningsviner som alla kännetecknades av elegans och snygghet. För den erfarne provaren uppskattas och älskas denna egenskap, men jag kan tänka mig att den oerfarne blir besviken då denne vill ha mer en käftsmäll för dom pengarna. Vi hade alla svårt att tro att det var Baroloviner vi provade pg a dess elegans. Här var inga tunna viner med extrem strävhet inte, utan balanserade och sexiga viner. Min favorit var Gajas Costa Russi. Så typiskt var denna också kvällens dyraste. Helt klart var Marengo Bricco Viole ett vin som stod sig bra i gruppen, trots sin blygsamma prislapp. Vi var alla överrens att vi måste börja köpa lite mer av bättre Barolo till källaren.

3 kommentarer:

Herren sa...

Låter som en suverän provning. Summeringen med att "mer av bättre Barolo i källaren" gillar jag. Helt rätt, mycket bra viner finns att hämta där, för att inte tala om Barbaresco. Ha det!

Micke sa...

Hej Tryggve
Ja, det var helt magiskt. Ett minne som jag lever länge på i vintermörkret. Barbaresco ska jag inte glömma, det har du rätt i.
En synnerligen god jul på er.

Herren sa...

God jul Micke önskar Mia och jag, hoppas du får lite ledigt med lugn och ro i helgerna som kommer.