måndag 21 februari 2011

2000 Barolo Pio Cesare

Lager på lager av nyanser i doften. Förföriskt väldoftande rosor. Fin svart Alba-tryffel. En bärkorg med moreller och svarta hallon. Färsk ingefära. Några blad av mynta. Positiva toner av tapetklister och terpentin. En helt galet bra doft. I munnen ett stramt vin med fint pulvriserade tanniner. Hög fräsch syra. Bären är små och röda, men självklart också en hel del moreller. Animalisk lakritston i form av anis eller lakritsrot. Ett långt och läckert avslut med fina mognadstoner och piemontiska mineraler. Så himla gott. Favolosamente bene! Varför har jag inte mer mogen barolo??



Robert Parker ger vinet 90 poäng och Wine Spectator 93 poäng. Druvorna till vinet är hämtade från Pio´s vingårdar i Serralunga D´Alba, Grinzane Cavour, La Morra och Barolo. Vinifierat i ståltankar. Skalkontakt i ca 20 dagar. Lagrat i mediumrostade ekfat i tre år: 70% i 20 -50 hektoliters fat och 30% i barrigues.
2000 Barolo Pio Cesare, Italien, ( 369:- på SB:s nyhetssläpp 7/3 2005 )

Inga kommentarer: