
Doften har nått en härlig mognad. Massor av mörk frukt med övervägande mörka bigaråer. Faten är lätta att känna igen, men ger en fin extra krydda på det hela. Lantliga toner som t ex stall och hö är väldigt tilltalande. Efter 15 minuter i glaset kommer mognaden hårt i form av fikon och choklad. Portvinsliknelsen gör att man får julafton i tankarna.
I munnen är vinet mörkt och fatigt. Frukten håller fint och ger ett självsäkert moget intryck. Massor av körsbär på en höbal i ett stall. Om vinet har en portvinslik doft så är smaken ändå ganska torr och stram. Avslutet är ordentligt långt med läckert mogen frukt. Syran i vinet är frisk. Det märktes dock att vinet har kanske precis passerat sin peak, då det redan efter 20 min i glaset börjar ge ifrån sig mer och mer syrliga mörka körsbär i den falnande frukten.
Vinet var väldigt gott och jag satt med ett brett leende och ojade mig, men mitt tips är att dricka upp kvarvarande flaskor och när det väl är uppkorkat drick det inom en halvtimme.
1999 Casalferro IGT, Barone Ricasoli Toscana, Chianti Classico, Italien.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar