
lördag 30 augusti 2008
1994 Riesling Auslese vs. 2002 Tokaji Aszu 5 p.

fredag 29 augusti 2008
2004 Petite Rousse vs. 2003 Ojai Vernas Vineyard

Då var det dags för.....
Flight 2
Två Syrah viner från Kalifornien.
Glas 1
2004 Petite Rousse Clos Mimi, 219:-
Det här vinet var en favorit som Agne och jag hittade på Divines sortimentprovning för ett år sedan. Det finns lite rolig läsning som Gunnar spaltat upp på Divines hemsida. Bl a står det där att Tim och Mimi Spear startade sitt vineri 1996. Tim är helt hängiven druvan Syrah och gör viner från olika små vingårdar i Paso Robles och Santa Ynes. Hela vineriet är målat i olika nyanser av grönt enligt Feng Shui. Tim anser att detta gör att jästen arbetar maximalt. Tim kallmasserar sina druvor länge eftersom det ger tanniner som går längst ut på tungan. Han spelar klassisk musik för druvorna när de jäser. Chopin fungerar bäst tycker Tim. Tim Spears som är vinmakare följer "the witches almanac ( the lunar calender )", för att bestämma när han ska plocka druvorna. Han pressar alltid sina viner när månen blir större och aldrig när den blir mindre. Och med årgång 2004 har han tagit ytterligare ett steg och pressar vid fullmåne.
Ok....?? Låt oss se vad vi tycker om det.
Redan i doften är den tung på koncentrerad frukt som går åt hallon. Det är mycket starka drag åt reducerad hallonsås. Å jag gillar hallon. Det finns en lätt eldighet (14,5%) som hittar fram genom den kompakta frukten. Efter en tid i glaskupan kommer en stor blombukett fram i doften, med betoning på rosor. En lätt parfymerad ton hänger över vinet. Agne nämner en animalisk doft.
I munnen är det en väldigt koncentrerad frukt, tillsammans med starka inslag av reducerade hallon. Alkoholen försvinner bort i den massiva frukten. Eftersmaken är lång, tjock och kompakt eftersmak.
Det här är ett maxat och lite over-the-topp vin fyllt med hallon, och jag gillar det. Jag blev förälskad för ett år sen och kärleken håller i sig. Men... skulle det visa sig, nästa vin var så mycket bättre att det lutar åt skilsmässa och en ny kärlek som stavas Ojai har uppstått.
Glas 2
2003 Ojai Vernas Vineyard, 299:-
Jag provade Ojai Pinot Noir, iallafall en av dom, för inte så längesen. Den var storartad. Kan hans Syrah nå samma climax?
Doften har liknande assiosationer som förra vinet. Hallon, men här är det inte reducerat. Utan här är det mer förfinad vildhallon som gäller. Visst är doften massiv och kompakt. Förförisk är det bästa jag kommer på. En och annan jordgubbe hoppar upp också. Efter sin tid i glaset, letar sig lite underbara gula frukter fram och härlig smörkola. En svag nyans av tobak finns där i bakgrunden. This is magic. Underbart med ett vin som växlar och bara ger mer och mer under resten av kvällen.
Smaken är hög koncentrerad. Väldigt fruktigt. Förföriskt. Mättad. Extremt läcker. Generös. Wow, wow. Här samsas alla vildhallon, körsbär, torkade frukter och tobak i en sinnerlig symfoni.
Tanninerna är tydliga men snygga. Finishen är väldigt lång och kräver en klunk till. Visst är även det här en fruktbomb, men en väldigt snygg sådan. Det finns en lätt eldighet som inte alls stör vinet, men då har det en nivå på 15,5%. Vi pratar Amarone-nivå. Men det är så kompakt frukt att det nästan inte känns.
Återigen ett vin till Årstbästalistan och det är 2:a vinet från Ojai. Här är en producent som jag defenetivt ska köpa mer av. Är väldigt nyfiken på hans Grenache. Men snart har man väl inte råd att köpa dessa viner som ständigt får högre och högre poäng i pressen. Det här vinet var förövrigt kvällens favorit hos alla.

De söta vinerna vi provade kommer snart....
onsdag 27 augusti 2008
2000 Barolo vs. 2004 Volnay 1-er Cru

Glas 1
2004 Volnay 1 er Cru Monopole Clos des 60 Ouvrèes, 469:-
En bourgogne som jag köpte 15/1 2007. Producenten Domaine de la Pousse kan jag inte så mycket om. Men distriktet Volnay ska enligt Mikael Mölstad kalls för Bourgognes drottning. Härifrån kommer "feminina" viner med typisk doft av röda frukter. 2004 var inte heller ett lätt år, men så här tyckte jag:
Doften är klockren druvtypisk för Pinot Noir. Den mest underbara doft av jordgubbar. En näve nötter och en mjölchoklad. Blir det en Marabou Schweizernöt? Doften är helt klart makalös. Tillockmed Agne som annars gillar "macho"-viner lät lite salig över vinets doft.
I munnen har vinet en bra kropp. Fransk frisk syra. Riktigt snygga tanniner. Strawberries!Strawberries! For days, skulle nog Gary V. ha sagt. Här finns dom där underbara jordgubbarna. Avslutet är långt och gott. Visst är vinet gott, men 469 spänn? Nja, jag köper det nog inte igen.

Glas 2
2000 Barolo Arione, 254:-
Ett vin som jag köpte för fyra år sedan. En ganska snabbmognande barolo som visade upp en mycket vacker färg. Årgång 2000 beskrivs som outstanding.
Doften är mogen och har en liten ton av nagellack tycker jag. Annars är det mest körsbär som kommer fram. En ganska eldig ton ligger över doften.
I munnen har vinet kvar sin frukt trots sin mognad. Smaken har en begynnande mognad. Rätt tuffa tanniner finns kvar. Mitten är tyvärr litet tunn eller vattnig. Finishen är torr och lång med inslag av körsbärskärnor.
Att jämföra dessa gjorde att vi hittade tydliga olikheter. Barolon var den största besvikelsen. Kanske en för klen producent. Den är ju ganska billig för att vara en Barolo.

Flight 2 kommer senare..........
onsdag 20 augusti 2008
2005 Ojai Santa Barbara Pinot Noir

2005 Cypress Cabernet Sauvignon

tisdag 19 augusti 2008
2002 Brunello di Montalcino Col D´orcia

2006 Gobelsburg Riesling Heiligenstein

måndag 18 augusti 2008
2005 Penfold´s Winemaker´s Selection & Poliziano Rosso di Montepulciano
€ 10 för.

2005 Penfold´s Winemaker´s Selection, Australien
2006 Poliziano Rosso di Montepulciano, Italien
söndag 17 augusti 2008
1998 Vaio Armaron Amarone

torsdag 14 augusti 2008
2004 Cuveé des Ardoises
Château des Erles i franska Fitou levde en ganska undanskymd tillvaro. Men så träffade ägarinnan Marie-José Lahore 2001 de bägge bröderna Jacques och Francois Lurton (legendariska vinmakare), och framställer nu tillsammans mycket tilltalande och personliga viner. Totalt är egendomen på 80 hektar. Jordmånen består inte bara av skiffer utan här finns också järnrik lera och kalksten. överallt är jorden mager. " Vinrankan lider hela tiden ", säger Marie-José. Vingården är planterade med Carignan, Grenache och Syrah. Garignan är obligatorisk till minst 30% i Fitou. Cuveé des Ardoises, ett namn som anspelar på skifferjorden ( skiffer kan på franska heta både schiste och ardoise ). Men en ardoise är också en griffeltavla, och på en sån skriver man ju ofta dagens meny på franska restauranger. Så kanske vill bröderna Lurton med detta namn visa att man helst ska äta mat till vinet. Etiketten har ritats av Francois Lurton och drar till sig min blick tycker jag. Vinet har lagrats 12 månader på 1 och 2 år gamla fat.
Doften har en trevlig ton av röda bär. En liten eldighet finns där. Trots sina 13% bara. En svag doft av vanilj som är läcker. Men tydligast är doften av örter. Rosmarin och timjan har jag nerklottrat i anteckningsboken. Nu i efterhand när jag läser om vingården står det att det växer mycket timjan och rosmarin bland vinrankorna. Kul att det så tydligt återfinns i vinet. Snacka om terroir.
Smaken är som doften. här finns dom där timjan- och rosmarinbuskarna. Lite vanilj. En hel del röda goda bär. Eftersmaken är lite varm och lämnar en torr munkänsla. Ett eget och kul vin, absolut ingen fruktbomb utan mer gamla skolan.

2004 Cuveé des Ardoises,Fitou,Frankrike, 99:-
2005 Rymill mc2


onsdag 13 augusti 2008
2006 Perrin Réserve Côtes du Rhône

2006 Weingut Schloss Sommerhausen Silvaner
På nåt sätt för dessa Franken-producenter min respekt, som vågar hålla kvar vid sitt. Bevara sin särart. Jag tänker då på deras speciella flaska ( Bocksbeutel ). Den måste vara rätt otrendig just nu, men jag tycker den är charmig. Enda problemet för mig är när man vill lagra den, så faller den inte riktigt in i standard måtten på vingarderoben. En rolig detalj på den här flaskan, var (för mig första gången) försluten med en glaskork.
Det här är första gången jag smakar en Silvaner. Jag har läst mycket gott om den, så jag blev nyfiken. Nu är det här ingen värsting men ändå. I framtiden får hoppas jag att få chansen att prova vingårdsbetecknade viner.
Doften är härligt frisk. Det första jag kommer på är Granny Smith-äpplen. Sen är det nog lite Anjou-päron också. Ovanpå dessa frukter lägger sig en fin doft av vit choklad. Å...jo, det finns en liten rökig ton tycker jag. Trevligt.
Smaken är fräsch, lätt och schysst syra. Fina mineral-toner och en känsla av blött grus. Ok?.... Här återfinns Granny Smith, Anjou och fö mig omogen persika. Eftersmaken är torr och lämnar kvar en uttorkade munkänsla. Ett helt ok vin. Ändrar inte min världssyn, men gott och fräscht. Som sagt, vore kul att klättra lite i prisstegen.

2006 W.Schloss Sommerhausen,Silvaner,Franken,Tyskland, 99:-
tisdag 12 augusti 2008
2006 Yalumba Bush Vine Grenache

2005 Barbera d´Asti Le Serre

Inledningsvis ploppar röda bär upp i doften, så som röda vinbär och lingon. Efter en timme kommer det mer av mörka körsbär och mörk choklad. Ja, ta mej tusan! Det doftar som den där mörka körsbärspralinen alla lämnar till sist i chokladasken.
Smaken är stor och syrlig. Här finns massor med frukt. Återigen mörka körsbär med ett chokladöverdrag. Bra längd. Inte alls lika stort som 2003. Mer lätttillgängligt redan nu. Jag hoppas att jag får förmånen att följa dessa bägge årgångar framöver, då det är till vetskap att flera av mina vänner har dessa i sina källare.

2005 Barbera d´Asti Le Serre, Piemonte, Italien, ca 140:-
måndag 11 augusti 2008
2007 Lulu B Viognier

Vita blommor, vita blommor...... är solklart i doften. Här trängs jasmin, kaprifol och konserverade päron.
Smaken är enkel och okomplicerad med starka drag åt det blommiga. Avslutet ger smak av citrusskal. En viss eldighet lyser över vinet. Svårare än så här behöver det inte vara en sån här kväll.
2007 Lulu B, Frankrike, 70:-
2000 Château de Caix

Vinet har en mogen doft med trevliga toner åt mörka körsbär och plommon.
Smaken ger initialt ett "kraftigt bett" i munnen. Därefter fylls smaklökarna med mörka körsbär, plommon och en lätt dragning åt viol. Vinet känns som det just nått klart-att-dricka-stadiet. Det har en fin balanserad eftersmak. Ett gott grillvin med ett rejält skjuts i.
2000 Château de Caix, Cahors, Frankrike, 126:-
söndag 10 augusti 2008
2007 Cono Sur Pinot Noir Reserva

Doften är druvtypiskt fylld med jordgubbar och hallon. En lätt kryddighet hänger över bären. Efter en halvtimme i glaset hittar lite kaffe toner fram.
Smaken går också i jordgubbstecknet, och samsas med lite hallon och körsbär. Kryddigheten finns också här samt en svag läder touch. Vinet är ganska visköst i munnen, vilket förvånar mig lite med tanke på det blygsamma priset. I slutet återfinns den så ofta Nya världen eldigheten (14%). Rätt kort eftersmak. Det hela blir till ett trevligt vin där doften överglänser smaken.
2007 Cono Sur Pinot Noir Reserva, Chile, 93:-