torsdag 11 november 2010

2006 Alonso del Yerro

Återigen ett vin som jag drack förra veckan. Den här hade jag tagit med till min far, som också upptäckt sitt vinintresse. Jag sökte lite information om vinet och fann att Livets Goda hade gjort en liten skrivelse om det. Så här skrev dom:

Alonso del Yerro 2006 produceras med största noggrannhet och vinet tillhör eliten från denna berömda, spanska region. Äkta paret Maria Yerro och Javier Alonso köpte 2002 in fyra vingårdar planterade med gamla Tempranillorankor. Maria och Javier bad gode vännen, Stéphane Derenoncourt från Bordeaux, att sätta samman ett vasst team med intentionen att producera viner av högsta kvalitet. Vinstilen är präglad av Stéphanes coola viner från den högra stranden i Bordeaux vilket betyder tydlig struktur men framför allt en elegans som andra producenter i Ribera del Duero inte kommer i närheten av. Firman Alonso del Yerro producerar två viner; Alonso del Yerro och prestigevinet Maria. Alonso del Yerro är en mycket noggrant utvald cuvée från firmans olika vingårdar. Druvorna plockas medvetet sent eftersom fysiologiskt mogna tanniner är en nyckel i Derenoncourts vinmakningsfilosofi men tack vare vingårdarnas altitud så har alltid vinet en frisk och bärande fruktsyra. Egendomens äldsta rankor utgör basen i den koncentrerade Maria, som även lagras i 100% nya, franska fat. Världens ledande vinskribenter är eniga och enbart positiva i sin bedömning om Alonso del Yerro.

Vinet är gjort av 100% Tempranillo. Musten i rostfria ståltankar. Både överpumpning och manuell nedtryckning av skalhatten genomfördes under 23-25 dagar. Efter pressning dras vinet över i franska Barriquer (50% nya) för malolaktisk jäsning och lagring i 12 månader Sur Lie. Robert Parker gav vinet 92 poäng.

Doften är riktigt häftig. Lite udda, lite funky. En skön ton av gödsel, svamp och fotsvett. Frukten har en elegant blandning av röda och mörka bär. Mustiga inslag av choklad och dadlar. Hittar litet fin tobak också. I doften bryter en lätt eldighet igenom av alkohol.

Smaken är varm och eldig. Även här är frukten en vacker blend av röda och mörka bär, med starkast ton på hallon och körsbär. De mörkaste tonerna går mot choklad och dadlar. Syran är livligt pigg och tanninerna snyggt integrerade. Avslutet klingar ut med tydliga mineraler.

Jag gillar vinet skarpt. Det är modert och fylligt, men samtidigt snyggt elegant. Jag börjar gilla dom där spanska mineralerna i avslutet som jag ofta även hittar i vinerna från Priorat.

SB : 94340 (årgång 2007)
Pris : 249:-

Inga kommentarer: