måndag 10 augusti 2009

2006 Allegrini Valpolicella Superiore



Allegrini behöver väl ingen närmare beskrivning. Han kan inte vara okänd bland oss vinintresserade. Hans Amarone är superb, La Poja enaståeende, för att nämna några. Den här Valpolicellan har jag dock inte provat tidigare. Vinet kom ut på hllorna i juni och det finns gott om buteljer kvar. Druvmixen är 70% corvina veronese, 25% rondinella och 5% oseleta. Vinet har lagrats 12 månader dels på slavonska stora ekfat och dels på franska barriquer, därefter på flaska i 2 månader innan försäljning.
Doften ger ifrån sig läckra toner av röda bär blandat med klassiska italienska körsbär. Lite lädertoner sitter där också. Jag hittar även en liknelse av julmust i doften. Allt som allt så är det en väldigt trevlig doftupplevelse.
I munnen går doftens nyanser igen. Jag hittar dom där självklara körsbären, men också andra röda bär som te x hallon och kanske lite lingon. De snygga läderinslagen sveper in frukten bra. Vinet bär på en välgjord stramhet och är så där trevligt gott. Friskt, fräscht och läskande.
Det här är riktigt gott. Vilken jätteskillnad mot gårdagens Windsor. Det kan bli en favorit för vardagsbehovet.

Inga kommentarer: